TILTAKOZUNK AZ ERDŐK TARVÁGÁSA ELLEN!

A Demokratikus Koalíció tiltakozik az Orbán-kormány erdőírtó rendelete ellen. Ez a szabály, amelyik lehetővé teszi a védett erdők kivágását és a magán erdők soron kívüli tarvágását. Ez a szabály évtizedes károkat okoz majd a magyar erdőgazdálkodásnak, a környezetünknek. Olyan károkat, amelyek a gyerekeink életét is veszélyeztetik.
Az energia válságot erdőirtással kezelni az olyan, mint benzinnel tüzet oltani, hiszen ennek az energiaválságnak az egyik oka éppen a klímaválság, a megújuló energiára való áttérésnek a magyarországi lassú menete. Nem csak arról van szó, hogy az Orbán-kormány az elmúlt évtizedben nem készítette föl az országot a zöld energiára való átállásra, hanem arról is, hogy mint mindenen ezen is keresni akarnak. A lényeg ez alkalommal is, mint a lélegeztetőgépek túlárazott beszerzése esetében is, a lopás és a lopás.
❗ Követeljük, hogy hozzák nyilvánosságra, hogy kik a haszonélvezői az erdőirtásnak. A Demokratikus Koalíció követeli, hogy hozzák nyilvánosságra az erdőirtás vámszedőinek a névsorát.
❗ Hozzák nyilvánosságra azt, hogy melyek azok az erdők és tulajdonosok, akik 10 hektárnál nagyobb területre kapnak külön engedélyt a Mezőgazdasági Minisztériumtól az erdőirtás érdekében.
❗ Hozzák nyilvánosságra, hogy melyek azok a cégek és magánszemélyek, amelyek szerződést kötnek az állami erdészetekkel a védett erdők kiirtásából származó faanyagnak az értékesítésére.
A mostani energiaválság a Fidesz politikájának a következménye. Annak a politikának, amelyik a Putyin-Orbán barátságra építette az ország energiáját, építette az energiabiztonságot és ezzel az Európai Unióban is kiemelkedően magas függőséget hozott létre az orosz gáztól Magyarországon. Hosszabb távon ennek a válságnak a megoldása a megújuló zöld energiára való áttérés. Az erdőirtás azonban nem a megoldás, hanem a probléma része, aminek egyetlen értelme van az, hogy lehetővé tegye, hogy újabb fideszes haverok gazdagodjanak meg az ilyen módon kitermelt – egyébként fűtésre alkalmatlan – faanyag értékestéséből és az erdők irtásából.
❗ Ezért a Demokratikus Koalíció követeli, hogy hozzák nyilvánosságra azt, hogy kik lesznek azok a 10 hektárnál nagyobb erdőtulajdonosok, akik külön minisztériumi engedéllyel tarolhatják le most az erdőiket.
Varju László
A DK országgyűlési képviselője, alelnöke 🇭🇺🇪🇺