Siralmas gazdasági adatok bizonyítják Orbán Viktor elmúlt 13 éves kormányzásának teljes kudarcát: a sokáig lesajnált Románia egy főre jutó bruttó hazai összterméke, azaz GDP-je utolérte Magyarországét. Ráadásul az államháztartás tavalyi hiánya 6,2 százalékra ugrott, ami jóval magasabb, mint 2010-ben, amikor Orbánék átvették a kormányrudat.
A korrupciónak és a verseny hiányának köszönhető, hogy Románia gazdasága néhány év alatt utolérte Magyarországét. A román fogyasztás már lehagyta a magyart, az egy főre jutó GDP pedig csaknem azonos szinten áll a miénkkel. Különösen azért érdekes ez, mert ha még egy picit kevesebb is a fizetés a magyar fizetéshez képest, azért a pénzért többet tud vásárolni Romániában, mint Magyarországon
Az Árnyékkormány szerint csak az uniós pénzek hazahozatala, az euróbevezetés céldátumának kijelölése és a magyar gazdaság iránti nemzetközi bizalom visszaszerzése után kerülhet ki Magyarország abból a súlyos gazdasági és megélhetési válságból, amelybe Orbán Viktor kormányozta. Történelmi esélyt kaptunk hazánk európai uniós tagságával arra, hogy európai jólétben élhessünk, azonban Orbán miatt hamarosan Románia gazdasági fejlettsége is megelőzi Magyarországét. Az államháztartás hiánya pedig újabb orbáni megszorításokhoz fog vezetni, mivel az Orbán-kormány korrupciója miatt Magyarország nem jut hozzá az uniós pénzekhez.
Varju László