Visszaadjuk a reményt, lesz magyar euró!

Az euró bevezetése mellett érvelt az Új Köztársaságért Alapítvány „Az euró jelene Európában, az euró jövője Magyarországon” című szerdai, újpesti rendezvényén a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

Dobrev Klára beszédében kiemelte, hogy a magyarországi infláció sokszorosa az EU-s országokénak. Ami ma Magyarországon van, azt úgy hívják, hogy „orbáni infláció és emiatt ég a ház” – fogalmazott.
Az elmúlt 12-13 évben kiszámítható, normális gazdaságpolitika, gazdaságfejlesztés nélkül folyt a kormányzás – jelentette ki a DK árnyék-miniszterelnöke. Több, mint egy évtizeden keresztül nem volt olyan politikus a kormányban, aki hajlandó lett volna hosszútávon gondolkodni – tette hozzá.
Az elmúlt 12 évben az orbáni gazdaságpolitika nagyjából három fő terület köré összpontosult, vannak a „hagymázas álmok”, ott volt a mindennapok kapkodása, végül pedig minden erőforrás összevonása, „hívjuk ezt is a hétköznapi nevén,
lopásnak” – közölte. Mintha teljesen elfelejtődtek volna a kormányzás hétköznapjaiban azok a stratégiai területek, ahonnan jövőt lehetne építeni – mondta, hozzátéve: ma kínai akkumulátorgyárakra próbálják építeni az ország jövőjét.
Dobrev Klára hangsúlyozta: vannak olyan ügyek, amelyekben az ország lakosságának többsége egyetért. A rendszerváltozás környékén közmegegyezés volt arról, hogy a boldogulást alapvetően a teljesítmény, a tudás, a szorgalom határozza meg, mert nem akartuk, hogy erről egy pártközpontban, pártkatonák döntsenek – jelentette ki. Ezt a közmegegyezést felrúgta a Fidesz;, ma Magyarországon nincsen szabad piacgazdaság – szögezte le az EP-képviselő.

Közmegegyezés volt arról is, hogy a közös dolgainkról mi döntsünk önkormányzati és országos szinten, néha legyenek népszavazások, legyenek szabadok a választások, de a Fidesz ezt a közmegegyezést is felrúgta – folytatta gondolatmenetét.
A legfontosabb közmegegyezés pedig az volt, hogy Európához akarunk tartozni, a magyarok hatalmas nagy többséggel szavazták meg az uniós- és a NATO csatlakozást – emelte ki Dobrev Klára. Érvelését azzal egészítette ki, hogy az európai uniós tagságunkkal pontosan tudtuk;, hogy az egyben közmegegyezés, és az euró bevezetését is jelenti. 2010-ig minden kormánynak legalább a szavak szintjén volt a jövőképe arról, hogy hogyan lesz Magyarországon euró, de a Fidesz ezt a
közmegegyezést is felrúgta – közölte.
„Sehol nincs fenékig a tejfel és sehol nincs kolbászból a kerítés’, de a számok bizonyították, hogy az euróövezetben könnyebben és jobban élnek, könnyebben és jobban viselik el a válságot. Az euró bevezetése ebből a szempontból minden magyar számára egy sokkal könnyebb életet eredményezhetet volna – mondta.
Dobrev Klára kijelentette, hogy a nemzetközi gazdaság, a nemzetközi pénzpiacok részéről teljes a bizalomhiány Magyarország és a magyar kormány irányába. Ez az egyik oka annak, hogy „drámai” a forint árfolyama és „brutálisan” magasak a kamatok – szögezte le. Az EP-képviselő azt javasolta Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy „vegyen egy nagy levegőt (…) és készítsenek egy átlátható, olyan költségvetést, ami valósan bemutatja az ország helyzetét”.
Ha a kormányfő azt szeretné, hogy most azonnal csökkenjenek az árak, akkor „vallja be2, hogy mire költötték az elmúlt évtizedek uniós támogatásait, mondja el őszintén, hogy mire akarja költeni azokat az elkövetkező években, és építse vissza azokat a rendszereket, amelyek garantálják, hogy minden egyes fillérnek a körmére nézzenek – fogalmazott.
Az áremelkedések egyik hajtóereje az, hogy a magyar emberek és a magyar vállalkozások nem bíznak a kormányban – közölte. Dobrev Klára ezért azt is javasolta a miniszterelnöknek, „közösen rakjuk össze, hogy a következő években milyen
gazdaságpolitikát akarunk vinni”. Ha ezt a három lépést megtennénk, akkor azt látnánk, hogy csökkennek az árak a boltokban – jelentette ki.
Nemcsak azért kell euró, mert az azt használó országokban kisebb az infláció, és így könnyebbé válna a magyar emberek élete, de azért is, mert az euróövezeti csatlakozás kiszámíthatóságot is jelent, bizalmat hoz – zárta felszólalását Dobrev Klára.