Korábban már beszámoltam róla, hogy írásbeli kérdéssel fordultam a kormányhoz „Átveszi-e az életmentés feladatát a belügyminiszter az önkormányzatoktól?” címmel, melyben arról érdeklődtem, hogy számíthatnak-e az önkormányzatok támogatásra a gyermekek számára biztosított adrenalin injekciók terén.

Újpesten ugyanis az önkormányzat gyors intézkedésének köszönhetően a Bedő Kata Alpolgármester Asszony ágazatához tartozó óvodákban már biztosítva vannak a szükséges injekciók, mellyel egy hős újpesti óvónő néhány héttel ezelőtt életet is mentett.

Rétvári Bence válaszából kiderül, hogy a kormány nem vállalja át az önkormányzatoktól, illetve nevelési intézményektől az antiallergén injekció költségeit, csak TB-támogatottá teszi, és nem hajlandó fedezni a nevelők kiképzését sem az allergiás reakciók fölismerésére és a gyógyszer szakszerű beadására.

Lényegében tehát sajnos magunkra maradtunk ezen a téren (is!), de felelős kerületként a jövőben is minden meg fogunk tenni annak érdekében, hogy – a legutóbbi esethez hasonlóan – az újpesti intézményekben mindig kéznél legyen a szükséges injekció vész esetére és a gyermekek biztonságban legyenek!

Varju László 🇭🇺🇪🇺