Katonai tiszteletadás mellett róttuk le kegyeletünket a XIII. kerület új, “Világháborús emlékműve” előtt. Tizenkét civil szervezet kezdeményezését támogatta a kerület önkormányzata. A Csángó utcai lakótelep mögötti parkban gyűltünk össze, ahol beszédet mondott a  Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége nevében Hazuga Károly, nyugalmazott altábornagy, Tóth József polgármester és dr. Szabó József hadtörténész.

Az első és a második világháborúban Magyarország egyaránt vesztes volt. Az első kirobbantásában részt vettünk, a másodikban pedig végképp a rossz oldalon álltunk. Elvesztettük területeinket, a magyarok egyharmada határon kívülre került. És ott vannak a frontokon elesett áldozatok. Az elvesztett apák, fiúk, testvérek, unokák. Isonzo, vagy a Don-kanyar örök fájdalma marad a magyar históriának. Több százezer magyar halt meg katonaként, civilként, ártatlan elhurcoltként. A remény, hogy hazajön a szeretett férfi, aki talán nem halt meg, csak fogságba esett, sokszor maradt szalmaláng.

Üzenjünk a világnak: soha többé háborút!
Az esemény a Szózat közös éneklésével ért véget, A IV. és XIII. kerület országgyűlési képviselőjeként én is fejet hajtottam az áldozatok előtt.