Hány száz magyar embernek kell ahhoz megfagynia, hogy a fideszes luxuspolitikusok észrevegyék a helikoptereikből a szociális katasztrófát? Arra szólítom fel a kormányt, hogy minden rászorulónak biztosítson szociális tüzifát az idei télre! Ne csak a nélkülözők felének, ne a háromnegyedüknek, hanem mindannyiuknak.

Orbán Viktor Facebookon jelentette be, hogy Téli rezsicsökkentésről döntött a kormány. Minden csalás 12 ezer forintot jóváírhat a gázszámlájából. Akik nem gázzal fűtenek, hanem távfűtést vesznek igénybe, azok számára ugyanezt a mértékű jóváírást biztosítanak. Azok számára, akik hagyományos módon fűtenek, azaz szenet vagy fát használnak, megnövelik az erre szolgáló szociális pénzügyi keretet egymilliárd forinttal.

Arra akarom felhívni a figyelmet, hogy a Fidesz trükközik a választási kampány során megígért tűzifa-támogatás kifizetésével. A becslések szerint a kormány 800 ezer fával és szénnel fűtő család számára összesen 1 milliárd forint támogatási keretet különített el, ez pedig csak a tizede az ígéretben foglalt háztartásonkénti 12 ezer forintos támogatásnak. Ha ez nem lenne elég, a támogatás nem automatikus, a fával és szénnel fűtőknek maguknak kell majd igényelniük. Mindez abban az országban történik, ahol másfél éve télen közel 200 ember fagyott halálra a saját fűtetlen otthonában.

Gyanítható, hogy a kormány kampányígéretét megelőzően senki nem számolta végig, mennyibe is fog ez kerülni; a Fidesz ezen az úton próbálta a költségek egy részét elbliccelni. A parlamentben azonnali kérdés formájában azonban szembesítettem a kormányt megszegett ígéretével. Erre válaszul a kormány úgy döntött: az igényüket a helyi önkormányzatnál bejelentő, fával vagy szénnel fűtő családoknak a fűtési idény kezdetéig 12 ezer forintnyi tüzelőt juttat. Az erről intézkedő határozat a Közlönyben is megjelent, de arról, hogy milyen formában lehet jelezni ezt az igényt, a kormány továbbra is hallgat.

Addig fogom verni az asztalt, amíg a kormány ki nem fizeti a családoknak a tűzifa-támogatást! Ez a választók nyílt és cinikus átverése, hogy a Fidesz a fával és szénnel fűtőknek nem akarja kifizetni a 12 ezer forintos fűtéstámogatást! Nem fogjuk megvárni a hideget csak azért, hogy többen figyeljenek erre az ügyre, mert akkor biztosan kicsúszunk az időből és emberek fognak halálra fagyni az otthonukban.