PAKS. Ha kimondom Paks nevét, nekem először a halászlé jut eszembe, pedig az atomerőmű már régóta, több évtizede itt működik a Budapesttől mintegy 120 kilométerre. A napokban arra lettem figyelmes, hogy a káposztásmegyeri Aldi parkolóban is feltűnt a Paks II felirat, de itt most nem egy halászcsárda kínálta az ételeit, hanem a Magyar Villamos Művek (MVM) atomkamionja egy  3000(!) milliárdos  beruházásról próbál tájékoztatást adni nekünk, itt helyben.
Miért van szükség atomenergiára? Milyen környezeti hatásai lesznek a létesítésnek és az üzemeltetésnek? Mi a beruházás célja? Megannyi kérdés merült fel bennem, különösen azért, mert nyáron azt hírt is olvastam hogy 30 fok fölé emelkedett a Duna vizének hőmérséklete Paksnál. Ez egyben azt is jelentette, hogy le kellett volna állítani az erőművet. Bár az erőmű kommunikációja szerint nem lépték át ezt a kritikus határt, egyes szakvélemények szerint ez csak egy jogi kiskapunak köszönhető, ugyanis nem mindegy, hogy mikor végzik a hőmérséklet mérését.
Az atomkamion érkezése hozzánk azért is érdekes, mert a napokban kaptam egy levelet az erőmű építéséért felelős minisztertől, amelyben az Országgyűlés Költségvetési bizottságát meghívja helyszíni bejárásra. MA megnéztem a kamiont, jövő szerdán pedig elmegyek Paksra, kíváncsi vagyok a bővítés részleteire. Sok megválaszolatlan kérdés van bennem, ami aggodalommal tölt el, mert az, ami most épül, az 60-80 évig itt lesz velünk, de leginkább a gyermekeinkkel. Ők fogják használni, a villanyt felkapcsolni, és ők fogják a hiteleket visszafizetni. Vajon szabad-e őket ilyen helyzetbe hozni? Amennyiben Neked is van kérdésed tedd fel itt, “magammal viszem” az erőmű látogatásra, és hozok miniszteri válaszokat. Te mire vagy kíváncsi?