“Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.” – tartja a mondás.

 

 

Tegnap az Újpesti Piacon nem csak aláírásokat gyűjtőttünk, hanem elő Márton-napoztunk is. Mennyei libamájpastétomos kenyérrel vendégelték meg a piacra érkezőket a kiskereskedők . Még a zene sem maradt el, az Újpesti Magyar Dal-és Zenebarát Társas Kör nagyszerű műsorral szórakoztatta a közönséget.

De ki is volt Szent Márton, akihez számos babona és hagyomány kötődik. A középkor legnépszerűbb szentje volt, kultusza hazánkban is régóta virágzik.

Szent Márton a koldusok és katonák védőszentje, aki már 12 évesen tudta: a hite annyira erős, hogy az életét Istennek, és az emberek megsegítésének szenteli. Történt, hogy a jótettei láttán püspökké akarták avatni, ezért inkább elmenekült, és elbújt egy libaólban. Csakhogy a libák hangos gágogása elárulta, hová rejtőzött, Márton pedig nem menekülhetett a püspökké avatás elől.

Innen ered hát a Márton-napi liba története. De Márton-napkor ünnepelték az őszi munkák végét, az urak ilyenkor kifizették cselédeiket, akik bérük mellé alaposan felhizlalt libát is kaptak, amit ízesen elkészítettek, mellé pedig az adott évi szüretből származó újbort itták.

Ha Márton-nap, akkor liba és újborkóstolás minden mennyiségben. Mindenkinek jó étvágyat, és jó programokat kívánok!

fotó: Komka Péter