“Az Európai Unió nem csak gazdasági, hanem politikai közösség is.”

Tegnap este vendégünk volt Niedermüller Péter európai uniós képviselő Újpesten, a Polgár Centrumban. Bár az EP-választási kampány még előttünk van, de mi már az választás esélyeiről, fontosságáról és minden más érdekes, az Európai Uniót érintő kérdésekről beszélgetünk.

Niedermüller Péter elmondta, hogy a legaktuálisabb téma ma, a korrupcióért elítélt Gruevszki volt macedón miniszterelnök, aki nagy valószínűséggel illegálisan lépte át a déli határt, majd Budapesten adott be menedékkérelmet. A magyar és európai jogot is sértő ügyről a képviselő folyamatosan kérdezi a magyar kormányt és az Európai Bizottságot.

A Sargentini jelentés kapcsán, Orbánék hiába tesznek úgy, mintha nem is léteznének a jogállamisággal kapcsolatos problémák, sajtóhírek szerint a francia, a holland, a német és a svéd kormányok máris azt sürgetik, hogy lépjenek tovább a 7. cikk szerinti eljárással.

Az uniós képviselő ismertette, hogy a magyar kormány szerint az ENSZ migrációs csomagja veszélyezteti a magyarokat. Ostoba és értelmetlen nyilatkozat ez. Aligha véletlen, hogy a magyarok mellett csak az amerikai, az osztrák, talán a cseh kormány gondolja ezt ugyanígy. Csupa olyan kormány, amely valamilyen formában az idegenellenességre és a gyűlöletkeltésre alapozza a politikáját. Ami meg a magyarokat illeti, őket nem az ENSZ, vagy az Európai Unió, hanem az Orbán kormány veszélyezteti. Arról nem is szólva, hogy az a kormány, amely saját országának egy részét kirekeszti, amely az ellenzéket hazaárulónak, vagy aberráltnak tartja, nem beszélhet a magyarok nevében. Nincs rá sem politikai, sem erkölcsi felhatalmazása.

Rendezvényünket jelenlétükkel megtisztelték Hajdú László, és Arató Gergely országgyűlési képviselők is.