Az éjjel, amikor mindenki olvas. Ma van az olvasás éjszakája. Azt mondják, hogy nem lehet olyan életünk, hogy ne legyen napi fél óránk olvasni. Ennyinek kell lenni.

A tetovált lány trilógiáját olvastam az elmúlt hetekben, szerintem az egyik legjobb skandináv krimi. A trilógia minden egyes kötetét áthatja az izgalom, a borzongás, és a nyomozás a gyilkos és a titokzatos ember után.

Kevés olyan sorozat van, amely olyan kultuszt teremtett, és ezzel egyidejűleg olyan döbbenetes erejű irodalmi divathullámot (skandináv krimi) indított volna el, mint a Millennium-sorozat. A Millennium-széria legendáját csak fokozta a szomorú tény, hogy maga Stieg Larsson már nem érhette meg a sikert, ötvenévesen szívrohamot kapott, az első rész pedig a halálát követő évben posztumusz jelent meg. A Millennium-trilógiának nevezett három könyből (A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik, A kártyavár összedől) kétmillió feletti értékesítésnél tartanak csak Svédországban, az egész világon ez a szám már negyven millió felett jár, a szerző 2oo9 legnépszerűbb írója lett. 

A negyedik kötetről semmi pontosat nem tudni, Stieg Larsson szerkesztője nem látta, csak hallott létezéséről. Állítólag 150 oldal kész van, ezt maga a szerző mondta a halála előtt három héttel készült interjúban. A svéd kiadó szerint a család akkor sem fogja kiadni, ha tényleg létezik a negyedik kötet.

A tetovált lány trilógiája

A Millennium-trilógia első darabja, A tetovált lány rögtön annyi történetszálat sűrít, hogy alig lehet kikeveredni belőle. Az öreg milliárdos Vanger felbérli az éppen börtönbüntetésére készülő újságírót, Mikael Blomkvistet, hogy nyomozza ki a nyegven évvel korábban elhunyt/eltűnt lány rejtélyét. Ehhez egy viharvert szigetre és egy cyberpunk lányra van szüksége az újságírónak, Lisbeth Salanderre, akinek sok baja van a világgal. A nők elleni erőszak az egyik témája a könyvnek, de találkozunk perverz gyilkosokkal, nácikkal, sajtómágnásokkal, szerelmi sokszöggel is.

A folytatásban, ami A lány, aki a tűzzel játszik címet kapta, a megnyugodott stockholmi légkörben Lisbeth Salander kettős gyilkosság gyanúsítottja lesz, de Mikael Blomkvist nem hagyja őt, meg persze a lány sem magát, és végre erről különleges lányról is megtudunk végre valamit.

A harmadik részben, A kártyavár összedőlben megsebesül a lány, egy titkos csoport meg akarja ölni, mert korábban bizonyíthatóan törvénytelenséget követtek el a svéd titkosszolgálat tagjaiként. Ez a rész egy bírósági és politikai thrillerre hasonlít leginkább, viszont itt is jön a megmentő, Blomkvist.

https://www.nlcafe.hu/szabadido/20101113/a_tetovalt_lany_titkai_15_dolog_amit_tudni_kell_a_millennium-trilogiarol/

Forrás: Index