“Ha tiszteljük a demokráciát, ‘56 örökösei vagyunk.”

Az 1956. évi forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából a leverését követő megtorlások áldozataira, és a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának 29. évfordulójára emlékeztünk október 19-én az angyalföldi mártírok emléktáblájánál. 

 

A Tahi utca 18. számú házon elhelyezett emléktábláknál a Himnuszt követően, amit a Hortus M. Singers énekegyüttes előadásában hallgattak meg az ünneplők, Nagy Gáspár: Lux aeterna című költeményét adta elő Papp János színművész. Ez után koszorúzásra került sor.

Ha tiszteljük a demokráciát, ’56 örökösei vagyunk. Ha őrizzük a Magyar Köztársaság emlékét, az ’56-os forradalom és szabadságharc értékei mellett teszünk hitet. Napjainkban nehéz beletörődni a többpárti egypártrendszerbe. A szavazófülkék forradalmárai feljogosítva érzik magukat mindenre. Megosztják a társadalmat, gyűlöletet és félelmet keltenek az emberekben, pedig nincs két Magyarország. Ma, a politikai settenkedés időszakában különösen aktuális 1956 üzenete: a nemzeti összetartozás. Aki megoszt, félelmet kelt és gyűlöletet szít közöttünk, az bűnt követ el, és egész hazánknak súlyos kárt okoz – mondta dr. Tóth József. Magyarországnak azon az úton kell haladnia, amelyet 1956 forradalmárai jelöltek ki, és amelyen 1989-ben elindult a Magyar Köztársaság. Csak így válhat hazánk erős, független, szabad és demokratikus országgá. Aki magyar, velünk tart! – mondotta ünnepi beszédének végén  a polgármester.

Ezután az Angyalföldi Vadrózsa táncegyüttes ünnepi műsorával folytatódott az esemény. A nemzeti ünnep alkalmából az önkormányzat koszorút helyezett el a forradalmárok egykori lakóépületénél Obersovszky Gyula, és Géczi József emléktábláinál is.

Forrás és fotó: 13.hu