Mint az köztudott, másfél éve pert nyertünk a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány ellen, de a szerződéseket a mai napig nem kaptuk meg, ugyanis azok ellenőrzését az Emberi Erőforrások Minisztériuma végzi. De mostanra az is kiderült, hogy a tavaly egyszer már meghosszabbított vizsgálat további fél éven át zajlik majd. Történt ugyanis, hogy Szabó Tünde sportállamtitkár a napokban újabb 180 nappal meghosszabbította Mészáros Lőrinc futballalapítványának vizsgálatát. A sportállamtitkárnak éppen akkor jutott eszébe megvizsgálni, s ehhez bekérni a felcsútiak iratait, amikor a focialapítvány kifogyott a jogi lehetőségekből, és ki kellett volna adnia a számlákat és a szerződéseket arról, hogyan költött el nagyjából 11 milliárd forintnyi tao-támogatást 2015-ig. Arról ne is beszéljünk, hogy mára ez az összeg már közel 18 milliárdra rúg.

A Demokratikus Koalíció 2015 óta próbálja elérni, hogy betekinthessen a felcsúti alapítvány irataiba.  Ezek közül is leginkább a Puskás Akadémia stadionja mellett megépített fűthető futballpályák, valamint az azokat ellátó Makovecz-stílusú kazánház beruházási szerződéseire voltunk kíváncsiak. Az ügy egészen a Kúriáig jutott, és jogerős döntés született arról, hogy a tao közpénz, az alapítvány pedig nem rejtegetheti a támogatások dokumentációját.

A felcsúti szervezet papírjait azonban 2017 novemberében bevitték az Emmi sportállamtitkárságára. Érdekes módon öt nappal a Kúria ítélete előtt vitték be a szerződéseket. Mészáros Lőrinc néhány hónappal később személyesen írt levelet a DK-nak, sajnálkozva, hogy nem tudja átadni a kért iratokat, mert minden irat eredeti példánya a minisztériumban van, az alapítványnál másolat sem maradt. Az alapítvány 45 doboz iratot vitt be sportállamtitkárságára, ahol aztán nyolc hónapon keresztül hozzá sem nyúltak papírokhoz.

Szabó Tünde 2018 júniusában értesítette Mészáros Lőrincet, hogy az alapítvány vizsgálatára rendelkezésre álló 180 nap lejárt, ezért újabb 180 nappal meghosszabbítja az eljárást. Az eddigi vizsgálat eredményéről pedig az Emmi nem nyilatkozik. Most levelet kaptam Rétvári Bence államtitkártól, hogy betekinthetek az iratokba jövő héten. A fejleményekről itt számolok be.

 

Forrás: 24.hu