A kormány megint átverte az otthonápolókat – pontrendszerrel vennék el az otthonápolási díjakat a gyerekektől!

 

A kormány az oszd meg és uralkodj elvet választotta, amikor hetek és hónapok tiltakozásai után végre szóba állt az otthonápolókkal. Megosztotta az otthonápolókat azzal, hogy a gyermeküket ápolóknak megemelte az ápolási díját, a házastársukat, idős, beteg szüleiket ápolókat pedig az út szélén hagyta.

Mint kiderült, a gyermeküket ápolókkal is trükközni akar a kormány, pontrendszert vezet be és fél évente felülvizsgálja a gyermekek otthongondozási díját, a GYOD-ot. Láttunk már ilyet ettől a kormánytól, amikor a fogyatékkal élőket minősítette egyik napról a másikra egészségesnek. Aggódnak a szülők, hogy arra jogosultak esnek majd el az ápolási díjból a kormány által bevezetett pontrendszer miatt. Egy új kormányrendelet-módosításban ugyanis felállítottak egy nyolc kategóriából álló értékelési listát, amelyben összesen 24 pont érhető el, és az elért pontszám alapján állapítják majd meg az ápolási díj összegét. A tervek szerint szakértő segítségével vizsgálják majd többek között azt, hogy az ápolt mennyire képes saját maga öltözködni, közlekedni a lakásban, vagy étkezni, tehát mennyire szorul rá az egész napos felügyeletre és az otthonápolási támogatásra. A gyermekek otthongondozási díját (Gyod) az kaphatja, aki legalább nyolc pontot ér el, az alap gondozási díjhoz 6 és 9 közötti pontszám szükséges, a fokozott ápolási szükséglet pedig 10 pont elérése esetén áll fent. A kormány tehát ismét átverte az otthonápolókat!
Továbbra is azt fogom követelni a Parlamentben, hogy nyilvánítsák foglalkoztatási jogviszonynak az otthonápolást! Akkor nem lehet különbséget tenni beteg gyerek és házastárs között, és nem lehet elvenni a juttatásokat méltatlan pontrendszerekkel. Továbbra is folytatni fogom a közös munkát a civil szervezetekkel, hogy végre európai magyarként kezeljék azokat is, akik beteg hozzátartozójukat otthon ápolják! A következő napokban személyesen fogom felkeresni Fülöp Attila államtitkárt, hogy elmondjam neki, a jelenlegi kormányzati tervek elfogadhatatlanok az otthonápolóknak. Hiába gondolja a Fidesz, hogy sikerült megosztania az otthonápolókat, ma már a gyermeküket otthon ápolók is látják, hogy átverték őket.
Amikor ez a kormány pontrendszerhez köt bármilyen juttatást, annak egyetlen célja van: minél több embertől elvenni az állami segítséget. Ezt tették a fogyatékkal élőkkel is – amint azóta az Emberi Jogok Európai Bíróságán kiderült – teljesen jogellenesen. Nem lehet különbséget tenni otthonápolásra szoruló és otthonápolásra szoruló között, akár gyermekről, akár magatehetetlen felnőttről van szó, az ellátása egész embert kíván a nap 24 órájában.