Vannak az országban olyan ügyek, amelyek viszonylagos pénzbőség idején megoldhatók lennének. Ilyen régi adósság az otthonápolás erkölcsi, jogi és anyagi rendezése. Nagyjából tizennyolcezer magyar családot, köztük sok újpesti lakost is érint az az emberpróbáló helyzet, hogy otthon kell ápolni tartósan beteg, vagy akár örökre tolószékbe, vagy ágyhoz kötött szeretteiket. A DK megpróbál rajtuk segíteni.

A magát kereszténynek és családbarátnak nevező kormány mindeddig eltolta magától ezt a problémát. Homályos ígéreteik nem teljesültek. A Demokratikus Koalíció eltökélten küzd azért, hogy az otthonápolást ismerjék el munkaviszonynak, az érte adott pénz pedig érje el a minimálbér összegét. Ez erkölcsi kötelességünk. Varju László, a DK országgyűlési képviselője többször tárgyalt az otthonápolás elismeréséért harcoló civil szervezetekkel, részt vett a Kossuth térre, a Parlament, majd az “emberminisztérium” épülete elé szervezett tüntetésükön is.

Varju László, aki a Költségvetési Bizottság elnöke, az ellenzéki pártokkal közös sajtótájékoztatón is felhívta a figyelmet arra, hogy ezeken a családokon egy fél stadion árából, nagyjából 8 milliárd forintból segíteni lehet.

Felháborodva látjuk, hogy az Orbán-kormány tagjai, és a Fidesz országgyűlési képviselői hamis ígéretekkel, időhúzással, látszat egyeztetéssel próbálják megtörni az ellenzéki pártok és a civilek, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület, MagyarHang Nonprofit Kft. és a Csak Együtt Van Esély (CSEVE) csoport tenni akarását, elszántságát.

A DK szerint az otthonápolás munka, fizikailag és lelkileg is keményebb és megterhelőbb, mint sok polgári foglalkozás. Megígérjük, hogy “nem szállunk le” erről a témáról. Értjük, hogy Orbán és a Fidesz “belehalna”, ha el kellene fogadni egy ellenzéki, pláne egy, a DK által is felkarolt javaslatot, de tudjuk a kötelességünket. Nem elég családok évéről és keresztényi értékekről papolni, ilyenkor derül ki, hogy valójában, kik képviselik az emberek, ha úgy tetszik, a nemzet érdekeit.

A DK végig fog menni ezen az úton! Az őszi parlamenti ülésszakon újra napirendre vetetjük az otthonápolás ügyét.