A kormány cserbenhagyta a rokkant nyugdíjasokat

Az Alkotmánybíróság döntése szerint az Orbán-rendszer jogellenesen vette el a rokkantnyugdíjasok juttatásait. Megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Rokkant, sokszor munkaképtelen embereket minősítettek munkaképessé, hogy a rokkantnyugdíjasokon hajtsanak végre megszorítást.

Volt, akit így havonta akár 70-80 ezer forinttal is megkárosíthattak, sőt a rokkantnyugdíjasok elveszíthették az utazási kedvezményüket, a bérlettámogatásukat és a közgyógyigazolványukat is.

Ha valakiről bebizonyosodik, hogy jogtalanul csökkentették a rokkantnyugdíját, vonták meg állami kedvezményeit, akkor az Orbán-kormány visszamenőlegesen fizessen vissza neki minden egyes forintot.

A kormányt már felszólították arra, hogy jelentse be: mennyi pénzt különít el a jogsértés miatti kártérítésekre. Az Orbán-csomag megszorításai közben a Fidesz minden pénzt sajnál az emberektől, de a rokkantnyugdíjasoknak akkor is jár a kártérítés.

A rokkantnyugdíjasok az egyik első áldozatai voltak az Orbán-rendszernek. Az történt, hogy a kormány egy olyan új szempontrendszer szerint vizsgálta felül arokkantnyugdíjakat, amely köszönőviszonyban sem volt a régivel. Úgy tettek, mintha a rokkantnyugdíjasok állapota csodával határos mértékben javult volna, mintha végtagok nőttek volna vissza és sérvek tűntek volna el, holott a valóságban ilyenek nyilván nem történtek.

Ez nem csak felháborító, hanem jogsértő is.

Az végére több eleme is kiderült a megszorító Orbán-csomagnak. Jön a milliós egyetemi tandíj, a még drágább egészségügy, eközben nő az infláció. Nőtt a kenyér, a hús, a tejtermékek, a zöldségek és gyümölcsök ára.

Ezért is fontos most, hogy kárpótolni kell a rokkantakat, mert a pénzre szükség lesz gyógyszerre, élelmiszerre, egyáltalán, a megmaradásra. A Költségvetési bizottság elnökeként, kezdeményeztem a téma napirendre vételét, amit a kormánypárti többség lesöpört az asztalról.