Novák Katalin mutatta be a családvédelmi nemzeti konzultációs kérdéssort, amely a nemzeti konzultació újabb állomását jelenti. Ahogy azt megszokhattuk, ezt a kampányt is közpénzből finanszírozott, óriási médiakampány vezeti majd fel. Tíz kérdésre várják a válaszokat:

  1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni?”
  2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell kötni?”
  3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a fiatal házaspároknak támogatást kell adni az önálló életkezdéshez?”
  4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy több gyermek vállalása esetén több támogatást kell adni?” „Egyetért-e Ön azzal, hogy a legalább három gyermeket vállaló édesanyáknak kiemelt támogatást kell adni?”
  5. „Támogatja-e Ön azt, hogy az állam ismerje el a valódi főállású anyaság intézményét?”
  6. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kormány támogassa a gyermeküket nevelő nők munkavállalását?”
  7. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a beteg gyermeküket otthon ápoló családtagok nagyobb támoga

A kérdező akkor kérdez, amikor nem tud valamit. Egy kérdés alapvető célja az információszerzés. Hónapok óta tudjuk – közvélemény kutatás is alátámasztotta – hogy a társadalom 95%-a egyetért… A válaszoló (amennyiben együttműködik) megadja a kért információt vagy annak az ismert részletét. A kormány családvédelmi témakörben is képes migránsozni. A kérdések nem csak a családpolitikáról szólnak, hanem újabb üzenet Brüsszelnek: a bevándorlás, a népességcsere helyett az erős családokat támogatják, így nem meglepő, hogy a kérdések összemossák a menekültválságot és családtámogatással. De a pofátlanság csimborasszója, hogy azokról az otthonápolókról is tesznek fel kérdést, akik évek óta, fáradságot nem ismerve küzdenek az ápolási díjuk megemeléséért, és hogy ismerjék végre el, az otthonápolás munka. Hogyan merülhet ez fel egyáltalán kérdésként?! Mit nem tud erről az ember, akit OV-nak hívnak? Akkor  én most megadom a választ: nem csak a gyermeküket otthonápolókat kell támogatni, hanem minden ilyen élethelyzetbe került családot. Ezt nem lehet elsunnyogni, bármennyire is erre a kérdésre adott válaszokra hivatkozva akarja majd a családokat ott hagyni az árok szélén. De mi ezt nem hagyjuk! Ez levél válaszra nem méltó, kukában van a helye. Már ha van még benne hely….