kultura

Bocsánat. Láttad már?

„A szociális háló nem hogy tágul, de csak nyomokban létezik” – Kistehén-klippremier

„A társadalomban alárendelt, kitaszított helyzetben élők” inspirálták a Kistehén Bocsánat című dalát, melynek klipjét először itt, a hvg.hu Kult rovatában lehet megtekinteni.

Kollár-Klemencz László a kilencvenes években az Andersen együttesben zenélt, később a Kistehén animációs kisfilmmel vált ismertté – ez utóbbi nyomán alakította meg azonos nevű együttesét, mely több tagcserén is keresztülment fennállása alatt, miközben Kistehén Tánczenekarból Kistehén lett. Az állandóságot Kollár-Klemencz képviselte, aki az évek alatt tagja lett a Budapest Bárnak és a Rájátszás produkciónak, írt könyvet is, de legutóbb például a dalszerző-éneklést a folkkal és a régizenével keresztező nagyszerű Rengeteg című szólóalbummal jelentkezett.

A Bocsánat című dal a társadalom peremén élőkről szó. „A dal egy refrénből indult, „ne haragudj, csak megkértelek, de bocsánat” – egy olyan ember mondata ez, aki a társadalomban alárendelt, kitaszított helyzetben él, ezt a helyzetet elfogadja, segítség nélkül változtatni ezen nem tud, de azt kéri a társadalomtól, hogy nézzék őt is embernek, hiszen ennyit ő is megérdemel”, mondja Kollár-Klemencz.

„Olyan társadalomban élnek ezek az emberek a margón túl, a lapról lesodródva, amelyben az emberek egy része azt az elvet támogatja, hogy annyit érsz amennyid van. Ez a társadalom eleve egy számára új fogyasztói kultúrát próbál elsajátítani, és még csak a kultúrátlan fogyasztás szintjén mereng, illetve a benne hosszú ideig felhalmozódott űr kitöltésére habzsol. Mindezt egy olyan választott politikai közegben, ahol minimalizálják az elesetteken és nélkülözőkön segítő civilek mozgásterét, és ahol a szociális háló nemhogy tágul, de csak nyomokban létezik”

A klip főszereplője Gelányi Imre, akit Hajdú Szabolcs több darabjában is láthatunk, Kollár az Ernelláék Farkaséknál címűben találkozott vele először. A videó operatőre Kollár-Klemencz felesége, Révai Sára fotóművész, akivel ez már a második közös munkájuk.

forrás: http://hvg.hu/kultura/20180514_Kistehen_klip_video_Kollar_Klemencz_Laszlo_Bocsanat_dalpremier